Referat – Refugiaţi în lumea contemporană

Refugiaţi în lumea contemporană

Introducere

 

Cine sunt refugiaţii?

Sunt oamenii forţaţi să îşi părăsească casele şi ţară din cauza persecuţiilor, fie ele individuale sau parte a unor exoduri în masă, cauzate de probleme politice, religioase, militare etc. Înţelesul cuvântului „refugiat”  variază în funcţie de timp şi loc, dar atenţia crescândă acordată problemei refugiaţilor i-a acordat un sens general. Aşa cum este definit în Convenţia Refugiaţilor din 1951, refugiatul este “O persoană care este în afara ţării sale sau a locului sau de reşedinţă; are o frică bine-intemeiata de a fi persecutat/a din cauza rasei, religiei, naţionalităţii, apartenenţei la un anumit grup social sau opiniei politice; şi nu este în stare sau nu doreşte să facă uz de protecţia acelei ţări sau să se întoarcă acolo din cauza fricii de a fi persecutat”.

Chiar dacă definiţia din Convenţia Refugiaţilor a fost utiliazata de organizaţii internaţionale cum ar fi O.N.U., termenul continua să fie greşit înţeles şi este adesea folosit necorspunator în viaţa de zi cu zi. Media, de exemplu, confunda adesea refugiaţii cu oamenii de migrează din motive economice (migranţii economici) sau cu grupurile persecutate care deşi sunt forţate să îşi părăsească casele rămân totuşi în propria lor tara , netravarsand vreo graniţă internaţională (persoane strămutate în interiorul ţării). De asemenea cauzele persecuţiilor trebuie să fie de natura celor prezentate în articolul 1 al Convenţiei Refugiaţilor: rasă, religie, naţionalitate, apartenenţa la un anume grup social sau la o anumită opinie politică.

Definiţiile intră în vigoare atunci când diferite state sau organizatii încearcă să determine cine este şi cine nu un refugiat. Persoanele ce solicita azil, adică cei care îşi cer statutul de refugiat în altă ţară, trebuie să tabilească ei înşişi dacă motivul frici lor de a fi persecutaţi este întemeiat şi apoi să urmeze o procedură legală prin care tara gazda decide dacă se califica pentru statutul de refugiat. Persoanele care au comis crime împotriva păcii, crime de război, crime împotriva umanităţii sau o crimă nonpolitica serioasă în afara ţării de refugiu, nu se află sub acoperirea Convenţiei. De asemenea foştii soldaţii ar putea fi calificaţi, dar o persoană care continua să ia parte la activităţi militare nu poate fi luat în considerare pentru acordarea azilului.

Legia internaţională recunoaşte dreptul de a căuta azil, dar nu obliga statele să îl ofere.

Naţiunile oferă uneori ‘protectie temporara’ atunci când se confruntă cu un aflux brusc şi masiv de oameni, după cum s-a întâmplat în timpul conflictului din fosta Iugoslavie la începutul anilor 1990, şi sistemul lor obişnuit de azil ar fi supraîncărcat. În astfel de împrejurări, oamenii ar putea repede adăposti în ţări ce le-ar oferi siguranţă, dar fără nici o garanţie de a le fi acordat azil permanent. Astfel, ‘protectia temporara’ poate să genereze avantaje şi pentru guverne şi pentru solicitanţi de azil în anumite circumstanţe.

Principiul non-refoulement (refoulement este întoarcerea forţată a persoanelor în ţările în care ei se confruntă cu persecuţia) este parte uzuală a legislaţiei internaţionale şi este obligatorie pentru toate statele. De aceea, nici un guvern nu trebuie să dea afară o persoană în astfel de circumstanţe.

Ţările din lume, incluzând câteva din Europa, susţin că sunt copleşite de solicitanţi de azil. Şi în timp ce este adevărat că cifrele au sporit inexorabil în ultimele decade în multe locuri, preocupările anumitor state sunt toate relative. Culmea este că unele popoare în Africa, Asia, cu mult mai puţine resurse dăcât ţările industrializate, uneori  găzduiesc un număr mult mai mare de refugiaţi pentru perioade mai lungi de timp.

12 millioane de refugiaţi în 2001
Zece mari grupuri[*]

ŢARA DE ORIGINE PRINCIPALELE TARI-AZIL

REFUGIAŢI

Afghanistan Iran / Pakistan

3,809,600

Iraq Iran

554,000

Burundi Tanzania

530,100

Sudan Uganda / Ethiopia / D.R. Congo / Kenya / Rep. Central Africană

489,500

Angola Zambia / D.R. Congo / Namibia

470,600

Somalia Kenya / Yemen / Ethiopia / USA / United Kingdom

439,900

Bosnia-Herzegovina Iugoslavia / Croaţia / Slovenia

426,000

Rep. Dem. Congo Tanzania / Congo / Zambia/ Rwanda / Burundi

392,100

Vietnam China / SUA

353,200

Eritrea Sudan

333,100

 

Problema Contemporara a Refugiaţilor

Problema la nivel global a refugiaţilor a rămas acută. Când subcontinentul Indian s-a divizat în 1947, milioane de oameni au fost forţaţi să migreze. Valuri neîntrerupte de refugiaţi au părăsit China şi Gernania de Est, mai ales în anii 50. Războiul din Coreea a produs peste 9 milioane de refugiaţi. Alte evenimente majore ce au creat refugiaţi în anii 50 includ Revoluţia Ungară(1956) şi revolta din Tibet(1958-59); de asemenea, mai este şi problema refugiaţilor din ţările din Sub-Sahara ce porneşte chiar de la trecutul colonial al continentului. Înainte de colonizare, africanii au migrat liber între propriile lor triburi. Totuşi, graniţele fixate de puterile coloniale ale secolului XIX taie adesea arealele ce aparţin deiferitor triburi, rezultând(în special după câştigarea independenţei) deplasări ale unor mase de refugiaţi între graniţele naţionale. La începutul anilor 90 erau aproape 7 milioane de refugiaţi în Africa, inclusiv 4.5 milioane de Sudanezi strămutaţi.

Războiul arabo-israelian din 1967 a trimis o populaţie deja afectată de refugiaţi către Orientul Mijlociu (estimată acum la 4.3milioane), şi sute de mii de libanezi au plecat deasemenea(în special către alte părţi ale Lebanonului) când Israelul a invadat în 1982 şi 2007. Războiul din Vietnam şi raboiul civil din Cambodgia Au creat un număr mare de refugiaţi în sud estul Asiei. Războiul indiano-pachistanez din 1971 a produs aproximativ 10 milioane de refugiaţi, majoritatea repatriaţi în nou-întemeiatul Bangladesh.

În anii 80 şi 90 luptele din Afghanistan au strămutat o populaţie mare de refugiaţi afghani în Pakistan şi Iran, şi în deceniile următoare conflicte din fosta Iugoslavie, în special din Croaţia, Bosnia şi Kosovo au strămutat sute de mii de oameni în întreaga Europă. Neînţelegerile din Uganda, Burundi Rwanda, şi Zair/Congo(care uneori s-au răspândit de la o ţară la alta), precum şi luptele din Sudan şi Somalia au perturbat viaţa milioanelor de oameni spre sfârşitul secolului XX şi începutului celui de-al XXI-lea.

La începutul anului 2007 populaţia mondială de refugiaţi era de aproximativ 14,2 milioane, incluazând şi pe palestinienii antementionati. Cele mai importante strămutări implica: mai mult de 2.1 milioane de afghani ce trăiesc în Pakistan, Iran şi alte state, mai bine de 1.5 milioane de irakieni în Siria, Iordan şi alte ţări; mai bine de 680,000 sudanezi în Chad, Uganda, Ethiopia, şi alte ţări, aproximativ 460,000 de somalezi în Kenza, Yemen, şi alte ţări şi aproximativ 400,000 burundieni în Tanzania şi alte ţări. Mai mult de atât au fost estimate aproximativ 24.5 milioane de persoane intern strămutate(PIS). Sudan(5milioane), Columbia(3 milioane), Irak(1.8 milioane), Uganda(1.6 milioane) şi R.D.Congo(1.1 milioane) toate au avut un număr enorm de „refugiaţi interni”.

În faţa acestor numere, şi costurilor pentru a oferi ajutor, agenţiile private de ajutor şi asistenta precum CARE sau Oxfam lupta contra unor probleme nenumărate şi copleşitoare; sprijinul scade şi creşte frecvent în atenţia mass-mediei. În timp ce refugiaţii asiatici, cubanezii şi sovieticii găsesc sprijin politic din partea Statelor Unite, cu mult mai puţini refugiaţi din America centrală, Haiti sau Africa sunt ajutaţi. Multe conduceri refuza să ofere azil refugiaţilor; deocamdată, refugiaţii pe termen lung suferă de o varietate de greutăţi fizice şi psihologice, iar esenţa problemelor – razboaie, foamete, epidemii – rămâne nerezolvată.

 

Bibliografie:

http://www.infoplease.com/ce6/society/A0860670.html

http://www.hrea.org/index.php?doc_id=418

http://www.unhcr.org.ua/main.php?article_id=8&view=full&lang=m

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s